Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poutě a poutníci – počátky české kultury, stále předmětem pohany

Ať byla doba jakákoli - ti, co přivandrovali na jarmark nebo pouť byli v nemilosti. Proč toto hanobení a nenávist přetrvává dodnes?  
Vincenc a Terezie Vocáskovi koncem 19. století

Již v prvních zmínkách o naší zemi se píše o kupci Sámovi, který sjednotil slovanské kmeny na Moravě a v Čechách a stali jsme se součástí tzv. Sámovy říše. Kupci dováželi z daleka látky, šperky, koření a mnoho dalších exotických a zajímavých věcí, co našinec dříve neviděl. Stejně tomu bylo i s těmi, kdo na jarmarku, či posléze na poutích, předvedli nějaké kousky pro pobavení. Ať už zazpívali, zatančili, předvedli nějaké ty kejkle, stojky, skoky, pantomimu. Prodávali svůj um, a podle toho je dokázalo publikum ocenit nějakými groši nebo pořádným křikem, aby se už neukazovali.

Jak doba pokračovala přes Evropu se přehnalo několik válek. Poutníci i kejklíři se více vraceli na stejná místa než dříve a své umění více a více zdokonalovali, aby mohli opět publikum překvapit. Odtud pochází výrazy jako tělocvičný umělec (artista), mechanický umělec (loutkoherec), medvědář, herec, mim, komik, tanečník, zpěvák, muzikant. Ti nejlepší z nich hráli nejen na jarmarcích, poutích, v hostinských sálech, ale i před králi a šlechtou. Řada umělců se dříve rekrutovala i ze šlechticů, či měšťanských dětí. Ti se však dívali na talent a umění potulných umělců svrchu, ale ve skutečnosti to byli oni první, kdo jim kumšt ukázali a kdo je bavili. Nejedno měšťanské či šlechtické dítě zaplálo láskou ke komediantovi  a následovalo svou lásku v nelehkém, ale krásném údělu. 

Karel a Ludvík Tříškovi, náměstí v Táboře - 1886

Z novodobějších umělců české historie stačí poukázat na Tyla, Tháma o jejichž ponižování a útrapách naše veřejnost má povědomí. Ale co ponižování českých loutkářů, artistů, řekněme i flašinetářů, provozovatelů kolotočů a dalších. Kolik o tom naše veřejnost ví. Kolik ví o jejich tradici, kolik si váží, že své káry po staletí táhly městy, aby na jarmarku bylo víc než jen špek, či preclíky. Aby na tvářích dětí i dospělých vykouzlily úsměvy.

Kolik těch komediantů zasvětilo svůj život tomu, aby bavili lidi. Kolik našich českých artistů vystupovalo v prestižních světových programech. Kolik artistů a drezérů získávalo angažmá v cizině na delší dobu než jakýkoliv český herec, či zpěvák. Víte kolik přiváželi naší republice valut?  Víte vůbec kolik této republice vydělaly české lunaparky v Rusku? 

Kdyby bylo tak jednoduché být komediantem, tak je jím každé z jejich dětí a každý kdo se kolem artistiky, cirkusu, či kolotoče ochomýtne. Ale není to tak. Z řad komediantů je mnoho vysokoškolsky vzdělaných lidí, kteří pracují jako právníci, ekonomové, účetní, úředníci, řemeslníci a pro svůj životní klid se ke komediantům nehlásí. Proč???  Vždyť jejich předkové této zemi dali řadu tradic a dobré jméno ve světě v několika disciplínách. Ve skutečnosti mají být na co hrdí. Když se však člověk k tomuto původu u nás přihlásí, je jak ocejchovaný. A to na vždy.  A to už ani nemluvím o tom, že by se někoho s komediantskými kořeny zastal.

Český národ na tyto lidi chrlí špínu a nenávist. Je těžké to pochopit. Opravdu neexistovala doba, kdy by jejich práce byla v Čechách uznána, natož jí byl dán prostor, který si zaslouží a v jiných zemích ho právem má.  V každé době byli komedianti na mušce.  Michal David, podporoval komunistický režim? Já si naopak pamatuji, jak o něm renomované komunistické deníky psaly, že je negramotný, že je to komediant, neumí jíst příbory, jí rukama atd. Mnohem více urážek než chvály.

Pyramida tří artistů na kolech - bratři Kaiserovi

Jestliže se dnes brání Romové proti diskriminaci, tak to chápu. Měla jsem tu čest, poznat pár opravdu poctivých a slušných a proč by měli doplácet na svůj původ. Naopak, v kultuře v mnoha oblastech jsou nedostižní.  Komedianti pro českou kulturu udělali a dělají tolik, a přece jsou mnohem více hanobeni než jiné skupiny. A to zřejmě pro jednotlivce, kteří se nechovají, jak by měli.

Dnes už jsou mnozí komedianti tak zoufalí, že na diskriminaci, která tu po staletí bez pochyby panuje reagovali založením politické strany. Tuto věc spousta komediantů odmítá. Komedianti na politiku nikdy čas neměli a drželi se tradic a umění, které vždy posouvali a posouvají o další laťky výše. Jednotní jsou však v tom, že hanobení a zášti vůči této skupině obyvatel už dosahuje neúnosných rozměrů.  Na jejich potu, mozolech a krvi máme dnes založeno řadu uměleckých škol.  Lidé vytvořili podle nich spousty teorie, které vyučují na školách. Vytvořili neziskové organizace, čerpali a čerpají dotace, jež se přidělují i lidem, kteří v minulém režimu byly politicky aktivní a likvidovali druhé.  Za všechny obory uvádím masovou likvidaci a zneužití lidových loutkářů.

A když už je dnes spousta debat okolo kauzy Michala Davida, tak je to právě proto, že je komediant. Konstatování, že byl symbolem komunismu je pro výsměch. Většina tehdejších zpěváků a herců zpívalo tak politické písně, dokonce na festivalu, který se i tak jmenoval a nejsou symbolem komunismu? Proč?  Protože nejsou komedianty. Nebo také proto, že už toho tolik od té doby nedosáhli a tím pádem jim není co závidět.  

Nejednou jsem slyšela, že se Michal David zprotivil člověku, protože údajně využil vítězství českých hokejistů v Naganu. Proč? Vždyť opak je pravdou. Písničky Davida české hokejisty sjednocovali a dodávali jim vnitřní sílu. Že se pak z toho David radoval a napsal jim píseň, to byl tedy šílený hřích. Když Michal David zpívá „pár přátel stačí mít“ tak ví o čem to je. Myslím, že nikdo z nás by nechtěl být terčem takové kritiky jako on. A to od chvíle, kdy se přihlásil ke svým slavným předkům, cirkusové rodině Kludských, kteří představovali top v Evropě ve své době.

Nejde o obhajobu Michala Davida, nejde o žádnou konkrétní osobu. Jde o urážky lidí, které ani neznáte. Utrhačná slova na adresu komediantů a jejich diskriminace už přerůstá únosné hranice.

Loučím se slovy:

„Vyberme si ze života, co máme rádi a každému nechme svobodu, aby tak mohl učinit také“

Vaše Marcela Kremeňová - Kaiserová

Autor: Marcela Kremeňová - Kaiserová | neděle 21.10.2018 16:43 | karma článku: 34,29 | přečteno: 1689x
  • Další články autora

Marcela Kremeňová - Kaiserová

Nerozhoduje o sociálních dávkách i datum narození ?

Narodila se 1.dubna. Její život má k Aprílu daleko. Obraz těžce nemocného člověka a sociálního systému, kde rozhodují stejné žádosti dokola a pak nejsou peníze pro potřebné. Příspěvky pro ty, kde hrozí, že by měli na právníky.

10.7.2022 v 3:31 | Karma: 24,93 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Marcela Kremeňová - Kaiserová

Nezničili nám kolegové kariéru?

Doba dvoření a dobývání žen zřejmě brzy úplně skončí. Začíná to slavnými muži jako Delon, Domingo a další. Kam až se takovým přístupem dostaneme?

9.9.2019 v 5:54 | Karma: 27,78 | Přečteno: 791x | Diskuse| Kultura

Marcela Kremeňová - Kaiserová

Kritizovat Cabaret a brát si při tom do úst mistra Horníčka, notná dávka drzosti.

Reaguji na recenzi Idnes. Dnes večer uvádí televize Barrandov pořad "Cabaret" jehož první díly před časem odvysílala i TV Relax. Tento pořad je plný kvalitní hudby začínající i renomovaných muzikantů.

5.1.2019 v 21:27 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Kultura

Marcela Kremeňová - Kaiserová

Proč plně invalidní lidé platí naplno?

Plná invalidita pochopitelně neznamená žít naplno. Ovšem platit naplno, to ano. Doprava k lékaři, parkovné u lékaře, zvýšená potřeba léků. To jsou výdaje navíc, které většina lidí řešit nemusí.

11.11.2018 v 2:37 | Karma: 25,66 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Marcela Kremeňová - Kaiserová

Ochránci zvířat nemají takové výsledky jako cirkusy

Kolik exotických zvířat neziskové organizace či nadace na ochranu zvířat za svou existenci zachránili? Evidentní nepoměr oproti cirkusů, kteří bez dotací pomáhají jejich záchraně a chovu. Tyto zvířata mají jako členy rodin.

10.11.2018 v 17:54 | Karma: 28,30 | Přečteno: 768x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1035x
Jsem účetní a kontrolorka. Mou zálibou je historie a psychologie. Ráda si povídám s lidmi.  Miluji život a humor, bez něhož bych život nepovažovala za život.

... Život chutná za každé situace. Den za dnem, týden co týden ...  važme si všeho čeho se nám dostává.

Seznam rubrik